Ciasto porzeczkowe
Latem najbardziej smakują mi ciasta owocowe - jednym z często przygotowywanych przeze mnie wypieków jest kruche ciasto z owocami i bezą. Robiłam je już w wersji wiśniowo-porzeczkowej , rabarbarowo-jabłkowej i jako szarlotkę. Tym razem postanowiłam sprawdzić , jak smakuje z porzeczkami. Trafiły mi się wybitnie kwaśne czerwone porzeczki - smak ciasta uratowała słodka beza na wierzchu ;-)
Składniki :
ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 12,5 dag margaryny ( pół kostki )
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
beza :
- 3 białka + pół szklanki cukru
środek :
- ok.700-800 g czerwonej porzeczki
- jeżeli porzeczka jest kwaśna , wymieszać ją z 2-3 łyżkami cukru
Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem . Dodać cukier i proszek do pieczenia, dalej siekać . Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć je na około 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy ( moja blacha ma wymiary 25 x 31 cm ) , ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut do zrumienienia.
Białka ubić ze szczyptą soli , następnie dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna.
Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, a na nie ubitą pianę. Wstawić do piekarnika i piec w temp.190°C przez około 30 minut.