Ciasto pomarańczowe

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnio zrobiło się u mnie bardzo pomarańczowo - to już trzecie ciasto z tym aromatycznym dodatkiem ;-)

Zapach cytrusów zawsze będzie mi się kojarzył ze świętami Bożego Narodzenia - wtedy pomarańcze i mandarynki są najsmaczniejsze - słodkie , soczyste i pachnące. Pamiętam radość, kiedy ja i moje siostry znajdowałyśmy pod choinką paczkę z mandarynkami i pomarańczami wystanymi przez Babcię w długaśnej kolejce - razem z ptasim mleczkiem i sezamkami :-) W kryzysowych czasach to dopiero był rarytas !

To moja trzecia propozycja do Kuchni Świątecznej i Noworocznej. Przepis znalazłam u Szarlotka - a Szarlotek -u Monsai :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 150g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej ( w razie potrzeby dodać jeszcze 100 g - moje ciasto obyło się bez tego - konsystencja była w sam raz )
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

do nasączenia :

  • 125* ml soku z pomarańczy z odrobiną skórki otartej z pomarańczy i odrobiną skórki z cytryny
  • 75 g cukru

 

  • cukier puder do posypania

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, sól i skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Gdy powstanie jednolita masa, wbijać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać po 1 łyżce do masy maślano-jajecznej.

Ciasto przełożyć do podłużnej formy z okrągłym dnem (o wymiarach 30x11 cm) natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Wyrównać wierzch i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190°C. Piec ok.45 minut.

Sok wymieszać z cukrem i skórkami, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.

Ciasto ponakłuwać gęsto patyczkiem i pędzelkiem nasączać je syropem ze wszystkich stron. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.


* zasugerowałam się ilością soku podaną przez Szarlotka ( 25 ml ) - i wyszedł mi lukier zamiast syropu - posmarowałam nim ciasto i powstała chrupiąca cukrowa skorupka na wierzchu. Dopiero później zajrzałam do Monsai i okazało się , że soku ma być 125 ml. Ciasto wyszło mi mniej mokre, ale i tak było bardzo smaczne :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Serniczek w szklance z galaretką

Serniczek w szklance z galaret…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square