Ciasto pomarańczowe

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnio zrobiło się u mnie bardzo pomarańczowo - to już trzecie ciasto z tym aromatycznym dodatkiem ;-)

Zapach cytrusów zawsze będzie mi się kojarzył ze świętami Bożego Narodzenia - wtedy pomarańcze i mandarynki są najsmaczniejsze - słodkie , soczyste i pachnące. Pamiętam radość, kiedy ja i moje siostry znajdowałyśmy pod choinką paczkę z mandarynkami i pomarańczami wystanymi przez Babcię w długaśnej kolejce - razem z ptasim mleczkiem i sezamkami :-) W kryzysowych czasach to dopiero był rarytas !

To moja trzecia propozycja do Kuchni Świątecznej i Noworocznej. Przepis znalazłam u Szarlotka - a Szarlotek -u Monsai :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 150g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej ( w razie potrzeby dodać jeszcze 100 g - moje ciasto obyło się bez tego - konsystencja była w sam raz )
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

do nasączenia :

  • 125* ml soku z pomarańczy z odrobiną skórki otartej z pomarańczy i odrobiną skórki z cytryny
  • 75 g cukru

 

  • cukier puder do posypania

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, sól i skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Gdy powstanie jednolita masa, wbijać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać po 1 łyżce do masy maślano-jajecznej.

Ciasto przełożyć do podłużnej formy z okrągłym dnem (o wymiarach 30x11 cm) natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Wyrównać wierzch i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190°C. Piec ok.45 minut.

Sok wymieszać z cukrem i skórkami, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.

Ciasto ponakłuwać gęsto patyczkiem i pędzelkiem nasączać je syropem ze wszystkich stron. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.


* zasugerowałam się ilością soku podaną przez Szarlotka ( 25 ml ) - i wyszedł mi lukier zamiast syropu - posmarowałam nim ciasto i powstała chrupiąca cukrowa skorupka na wierzchu. Dopiero później zajrzałam do Monsai i okazało się , że soku ma być 125 ml. Ciasto wyszło mi mniej mokre, ale i tak było bardzo smaczne :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański)

Krem pomarańczowy z nerkowców…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą
2

Kruche ciasteczka cytrynowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Proste ciasto pomarańczowe
2

Proste ciasto pomarańczowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem
1

Szynka pieczona w miodzie z po…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cytrynka
2

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
2

Wytrawne bułeczki – z fetą i s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
1

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Ciasto czekoladowe z bananami
1

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roscón de reyes

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

Orzechowe ciasteczka z żurawin…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka