Ciasto pomarańczowe

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnio zrobiło się u mnie bardzo pomarańczowo - to już trzecie ciasto z tym aromatycznym dodatkiem ;-)

Zapach cytrusów zawsze będzie mi się kojarzył ze świętami Bożego Narodzenia - wtedy pomarańcze i mandarynki są najsmaczniejsze - słodkie , soczyste i pachnące. Pamiętam radość, kiedy ja i moje siostry znajdowałyśmy pod choinką paczkę z mandarynkami i pomarańczami wystanymi przez Babcię w długaśnej kolejce - razem z ptasim mleczkiem i sezamkami :-) W kryzysowych czasach to dopiero był rarytas !

To moja trzecia propozycja do Kuchni Świątecznej i Noworocznej. Przepis znalazłam u Szarlotka - a Szarlotek -u Monsai :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 150g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej ( w razie potrzeby dodać jeszcze 100 g - moje ciasto obyło się bez tego - konsystencja była w sam raz )
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

do nasączenia :

  • 125* ml soku z pomarańczy z odrobiną skórki otartej z pomarańczy i odrobiną skórki z cytryny
  • 75 g cukru

 

  • cukier puder do posypania

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, sól i skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Gdy powstanie jednolita masa, wbijać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać po 1 łyżce do masy maślano-jajecznej.

Ciasto przełożyć do podłużnej formy z okrągłym dnem (o wymiarach 30x11 cm) natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Wyrównać wierzch i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190°C. Piec ok.45 minut.

Sok wymieszać z cukrem i skórkami, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić.

Ciasto ponakłuwać gęsto patyczkiem i pędzelkiem nasączać je syropem ze wszystkich stron. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.


* zasugerowałam się ilością soku podaną przez Szarlotka ( 25 ml ) - i wyszedł mi lukier zamiast syropu - posmarowałam nim ciasto i powstała chrupiąca cukrowa skorupka na wierzchu. Dopiero później zajrzałam do Monsai i okazało się , że soku ma być 125 ml. Ciasto wyszło mi mniej mokre, ale i tak było bardzo smaczne :)

 

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Schab pieczony z jabłkami
1

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bougatsa - greckie ciastko z ciasta filo z nadzieniem z semoliny

Bougatsa - greckie ciastko z c…

food² food²
Food Square

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka z budyniową pianką
2

Szarlotka z budyniową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki marmurkowe na oleju
1

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki a'la mango lassi
1

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu