Ciasto poduszkowiec

Ciasto poduszkowiec

Zdjęcie - Ciasto poduszkowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczne ciasto pulchniutkie, delikatne a zarazem lekko mokrawe, w smaku bardzo przypomina mi suflet czekoladowy. A samo ciasto zupełnie inaczej smakuje z dodatkiem nutelli polecam ;-) a był taki


  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka nutelli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej


  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii



Ser utrzeć z serkiem i ekstraktem waniliowym - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z połową cukru. Następnie dodać miksując jogurt naturalny, olej i mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać kakao i nutelle - zmiksować. Ubić piane z białek z resztą cukru - wymieszać delikatnie z masą kakaową wylać na blachę wyłożoną papierem dopieczenia.


Masę serową przełożyć do tuby z końcówką 0,05 i wyciskać ser na ciasto tworząc kwadraty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 C ok 30- 40 minut do tzw suchego patyczka.


Wystudzić i podawać posypane cukrem pudrem.


Smacznego


Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Ciasto poduszkowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów