Ciasto poduszkowiec
Bardzo smaczne ciasto pulchniutkie, delikatne a zarazem lekko mokrawe, w smaku bardzo przypomina mi suflet czekoladowy. A samo ciasto zupełnie inaczej smakuje z dodatkiem nutelli polecam ;-) a był taki
- 8 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka nutelli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 300 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka ekstraktu wanilii
Ser utrzeć z serkiem i ekstraktem waniliowym - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z połową cukru. Następnie dodać miksując jogurt naturalny, olej i mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać kakao i nutelle - zmiksować. Ubić piane z białek z resztą cukru - wymieszać delikatnie z masą kakaową wylać na blachę wyłożoną papierem dopieczenia.
Masę serową przełożyć do tuby z końcówką 0,05 i wyciskać ser na ciasto tworząc kwadraty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 C ok 30- 40 minut do tzw suchego patyczka.
Wystudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego