Ciasto pistacjowo-miodowe
Składniki
- 240 g jasnego, brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g obranych pistacji
- 100 ml oleju Oliwier pistacjowo-rzepakowego
- 3½ łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy 175°C, foremkę o wymiarach 20 x 20 cm lub trzy mniejsze 10 x 4 cm smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy mąką.
W misce miksera ucieramy cukier, olej i miód, następnie dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę i sól.
Obrane pistacje grubo siekamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy pistacjami, pieczemy ok. 40 min.
Porada:
Ciasto przechowujemy w szczelnym pojemniku. Ze względu na zawartość miodu ciasto twardnieje z wierzchu po wystudzeniu, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące.
Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com