Ciasto pistacjowo-miodowe

Ciasto pistacjowo-miodowe

Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto pistacjowo-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 240 g jasnego, brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g obranych pistacji
  • 100 ml oleju Oliwier pistacjowo-rzepakowego
  • 3½ łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy 175°C, foremkę o wymiarach 20 x 20 cm lub trzy mniejsze 10 x 4 cm smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy mąką.

W misce miksera ucieramy cukier, olej i miód, następnie dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę i sól.

Obrane pistacje grubo siekamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy pistacjami, pieczemy ok. 40 min.

 

Porada: 

Ciasto przechowujemy w szczelnym pojemniku. Ze względu na zawartość miodu ciasto twardnieje z wierzchu po wystudzeniu, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące.

 

Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów