Ciasto owsiane jak batoniki
Kocham to ciasto. Jest chyba najlepsze z wszystkich owsianych ciast, które do tej pory upiekłam. Słodkie, miękkie i chrupiące jednocześnie. Jest podobne do batoników owsianych dostępnych w sklepach, ale oczywiście o niebo lepsze! Przepis znalazłam u Katosu.
Z jeżynami.
Składniki:
200 g mąki
175 g masła
110 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
świeże owoce (u mnie śliwki i jeżyny)
i co tam macie: orzechy, słonecznik, sezam, pestki dyni ( u mnie duuużo słonecznika i pestek dyni)
Ze śliwkami.
Wykonanie:
Do miski wsypałam mąkę, cukier i masło, roztarłam w palcach ja kruszonkę. Dodałam słonecznik i pestki dyni, jeszcze raz wymieszałam. 2/3 ciasta ugniotłam ręką w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w połowę ciasta wcisnęłam śliwki, w resztę jeżyny. Na owoce równą warstwą wysypałam resztę ciasta, polałam je miodem i piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli lubicie takie klimaty koniecznie spróbujcie tego ciasta, bo warto:)
Z jeżynami.
Składniki:
200 g mąki
175 g masła
110 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
świeże owoce (u mnie śliwki i jeżyny)
i co tam macie: orzechy, słonecznik, sezam, pestki dyni ( u mnie duuużo słonecznika i pestek dyni)
Ze śliwkami.
Wykonanie:
Do miski wsypałam mąkę, cukier i masło, roztarłam w palcach ja kruszonkę. Dodałam słonecznik i pestki dyni, jeszcze raz wymieszałam. 2/3 ciasta ugniotłam ręką w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w połowę ciasta wcisnęłam śliwki, w resztę jeżyny. Na owoce równą warstwą wysypałam resztę ciasta, polałam je miodem i piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli lubicie takie klimaty koniecznie spróbujcie tego ciasta, bo warto:)