Ciasto owocowe
Przepis pochodzi ze strony BakerLady. Od razu wiedziałam , że to ciasto będzie mi smakowało i nie pomyliłam się ;-) Wyszło takie jak chciałam - wilgotne , ale nie “ciężkie” , nie za słodkie (pomimo tego dodatkowego cukru na wierzchu) i bardzo aromatyczne - podczas pieczenia wspaniałe zapachy wypełniły całą kuchnię :-)
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy (dałam śmietankowy)
- 1 szkl. jogurtu,kefiru lub maślanki
- 10 dag stopionego masła
- 1/3 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 50 dag owoców (truskawki, maliny, jagody)
- kilka łyżek brązowego cukru
Jajka ucieramy (łyżką) z cukrem i wanilią , dodajemy jogurt (kefir,maślankę) mąkę, proszek do pieczenia, masło i olej. Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki (u mnie 23×33 cm), na wierzchu układamy owoce, posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy około 40 minut w 180°C.