Ciasto orzechowo - karmelowe
Chrupiące, karmelowo orzechowe batoniki. Banalne w przygotowaniu, pięknie się je przez klika dni. To ciasteczko to prawdziwa bomba energetyczna!
Można zawinąć w papierek, i zabrać ze sobą. Do pracy. Na spacer. Gdzie chcecie.
Przepis Carole Bloom z książki "Caramel", znaleziony na blogu Pistachio-Lo.
Polecam!
Ciasto orzechowo - karmelowe /przepis z bloga Pistachio-Lo/
Na kruchy spód:
250 g mąki pszennej, szczypta soli, 70 g cukru, 170 g zimnego masła, 1 łyżka bardzo zimnej wody,
Wierzch:
200 g orzechów włoskich, 200 g migdałów, 80 g brązowego cukru trzcinowego, 200 g miodu (u mnie wielokwiatowy), 155 g masła, 3 łyżki śmietanki kremówki
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, ja robię to w malakserze. Formujemy z niego kulkę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do schłodzenia na ok 20 min. Ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Wkładamy ciasto i pieczemy przez ok 20 min - powinno być lekko zarumienione. Wyjmujemy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Orzechy grubo siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód i śmietankę, gotujemy 1 - 2 min. Dodajemy orzechy i mieszamy starannie aż w całości pokryją się karmelem. Uwaga! Nie martwcie się że na tym etapie karmel jest dość rzadki i ma jasny kolor - w trakcie pieczenia zgęstnieje i nabierze pięknego, złotobrązowego koloru :) Karmelowe orzechy wykładamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 20 min - po tym czasie nadzienie powinno być ścięte i wyraźnie złotobrązowe.
Kroimy ciast po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
• • •
Nut and caramel cake. (the receipe comes from this blog)
For the pastry:
250 g wheat all purpose flour pinch of salt 70 g sugar 170 g cold butter 1 tablespoon of ice cold water
For the filling:
200 g walnuts 200 g almonds 80 g brown sugar cane 200 g of honey 155 g of butter 3 tablespoons double cream
Make the pastry in the food processor. Form a ball with it, cover with a clingfilm and put to cool for about 20 minutes. Line a cake form with the pastry, puncture it with the fork, put it back in the fridge.
Preheat oven to 180 ° C.
Bake the pastry for about 20 minutes, it should be lightly browned. Remove form the oven to slightly cool it down. In the meantime, prepare the filling.
Coarsely chop the nuts. In a saucepan, melt butter, add sugar, honey and cream, cook for 1 - 2 minutes. Add the nuts and mix thoroughly until they’re fully covered by the caramel. Note! Do not worry at this stage that the caramel is quite rare and has a bright color - it will thicken during baking and become a beautiful, golden brown color :) Pour the caramel nut filling at the cake, put in the oven, bake for about 20 minutes - after this time the filling should be set and clear golden brown.
Cut the cake when fully cooled down.