Ciasto orzechowo-jabłkowe

To ciasto skradnie podniebienie każdego fana orzechów i jabłek. Do jego przygotowania użyłam oleju Kujawski 3 ziarna bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminy E i K. Kujawski 3 ziarna to mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni. Dzięki dodatkowi oleju do ciasta jest ono dłużej świeże i wilgotne.
Składniki na ciasto orzechowo-jabłkowe:
Forma 24×24 cm
CIASTO:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 200 g mąki tortowej
- 100 g orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
JABŁKA:
- 1,25 kg jabłek
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 galaretki cytrynowe
KREM:
- 375 g mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
DEKORACJA:
- orzechy włoskie

Jak upiec ciasto orzechowo-jabłkowe?
1. Jajka ubij z cukrem. W dwóch porcjach dodaj: olej, mąkę i drobno posiekane orzechy włoskie. Mieszaj krótko na wolnych obrotach. Dodatkowo wymieszaj szpatułką. Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Ciasto piecz przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu przetnij na dwa blaty. Nasącz słodką herbatą.
2. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj ¾ szklanki wody, cynamon i upraż. Zdejmij z palnika, wsyp proszek galaretki i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Wyłóż na nasączony blat ciasta. Wstaw do lodówki.
3. Śmietankę ubij z cukrem, dodaj mascarpone i zmiksuj. Odłóż ⅓ kremu na wierzch. Do reszty dodaj cynamon i krótko wymieszaj. Wyłóż krem, przykryj blatem, nasącz i wyłóż biały krem, posyp orzechami.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne