Ciasto orzechowe
Dzisiaj przedstawiam wyborne, mocno orzechowe ciasto nie tylko od święta. Przepis miałam wydarty z jakiejś gazety, wisiał miesiącami na lodówce i doczekał się realizacji.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki
300g podprażonych orzechów włoskich
2 łyżki skórki pomarańczowej
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka
100g orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Oddzieliłam żółtka od białek. Zółtka zmiksowałam z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubiłam na sztywną pianę. 250g orzechów zmieliłam i połączyłam z mąką, dodałam do nich utarte żółtka, pianę z białek i 50g posiekanych orzechów.
Ciasto wyłożyłam do niewielkiej tortownicy i piekłam w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Polewa. Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim czekoladę. Polewą posmarowałam wystudzone ciasto i całość posypałam siekanymi orzechami.