Ciasto orzechowe z gruszkami
Ciasto na bazie mielonych orzechów, bez dodatku mąki. Pieczone odwrotnie (gruszki na spodzie, ciasto na wierzchu) sprawia, że owoce nie wysychają i ciasto pozostaje wilgotne. Brak mąki powoduje, że ciasto ma lekko 'klejącą' konsystencję brownie :) Pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone.
Przepis (blacha 24x28cm):
- 160g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2.5 szklanki mielonych orzechów (u mnie włoskie)
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 3-4 łyżeczek cukru trzcinowego
- 7-8 małych gruszek
- płatki migdałowe
- masło do wysmarowania spodu
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować cienką warstwą masła, posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. Gruszki poprzekrawać na pół, wykroić gniazda nasienne i ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie rozcięciem do dołu. Masło rozpuścić. Jajka ubić lekko z cukrem i szczyptą soli, dodać ekstrakt waniliowy i masło, wymieszać. Orzechy wymieszać z kakao, dodać do masy jajecznej, zmiksować na gładką masę. Ciasto wlać na gruszki. Piec w 170°C przez ok. 50-60 minut.