Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe z tego przepisu jest niezwykle aromatyczne, przepełnione orzechami i bardzo proste w przygotowaniu. Orzechy laskowe, włoskie, migdały i nerkowca to właśnie takiej mieszanki użyłam do mojego ciasta orzechowego. Chociaż w oryginalnym przepisie był dodatek tylko laskowych dla mnie było to za mało. Smaki rożnych orzechów wspaniale się ze sobą łączyły, były bardziej aromatyczne i smak ciasta był pełniejszy.

Przepis na typowe ciasto ucierane zawsze wymaga, aby składniki były w podobnej temperaturze pokojowej i tej zasady trzymaj się przygotowując te ciasto.

Ciasto orzechowe jest idealne w czasie jesienno-zimowym i bardzo pasuje na świąteczny stół. Orzechy nadają mu ciemnej i intensywnej barwy. Natomiast polewa czekoladowa idealnie pasuje do orzechów. Użyłam gorzkiej czekolady ponieważ jest zdrowsza, ale mleczna będzie również pasowała.

Ciasto orzechowe jest słodkie, intensywne w zapachu i smaku, mocno orzechowe. Idealne do kawy lub herbaty. Najlepsze w smaku zaraz po upieczeniu lub dzień po.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

Zdjęcie - Ciasto orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 3-4 min. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Keksówkę o wym. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

Zdjęcie - Ciasto orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orzechowiec

Orzechowiec

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Cytrynowe ciasto z makiem
2

Cytrynowe ciasto z makiem

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kruche ciastka z orzechami
2

Kruche ciastka z orzechami

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Strucla z orzechami i cynamonem
3

Strucla z orzechami i cynamone…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Drożdzówka z dżemem
3

Drożdzówka z dżemem

evenka evenka
Arabeska

MURZYNEK Z KOKOSEM
83

MURZYNEK Z KOKOSEM

evenka evenka
Arabeska