Ciasto odwrócone z rabarbarem
Proste i szybkie ciasto do przygotowania na deser. Tutaj zmieniona jest kolejność, rabarbar na spodzie, ciasto i kruszonka czyli odwrócone ciasto z rabarbarem.
Pyszne, wilgotne i chrupiące, a przy tym swieży, młody rabarbar i filiżanka dobrej mocnej kawy. Zapraszam ?
Składniki na ciasto :
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g miękkiego masła
- 125 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g kwaśnej smietany 18%
oraz:
- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru białego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki roztopionego masła
Składniki na kruszonkę:
- 50 g roztopionego masła
- 80 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Rabarbar umyć, odciąć końcówki następnie przekroić na cieńsze kawałki.
- Polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
- Wymieszać i odstawić na 20 minut.
- W między czasie przygotować kruszonkę i ciasto.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać roztopione masło po czym wymieszać, odstawić.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
- Dodać po 1 jajku i nadal ucierać do połączenia masy, następnie ekstrakt waniliowy.
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać na 3 razy, na przemian z kwaśną smietaną.
- Utrzeć do połączenia wszystkich składników.
- Boki formy pełnej posmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Na dno wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar, ułożyć na całej powierzchni /22 cm/.
- Następnie przełożyć ciasto, wyrównać.
- Kruszonkę rozkruszyć i posypać wierzch ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, przez ok. 50 minut lub do 1 godziny.
- Po upieczeniu odstawić w formie do wystudzenia na 15 minut, po czym wyjąć z formy odwrócone.
Smacznego ?
na podstawie przepisu Marthy Stewart, z moimi zmianami.