Ciasto naleśnikowe

Ciasto naleśnikowe z tego przepisu jest jednym z najlepszych przepisów na delikatne, cienkie i na brzegach chrupiące naleśniki. Może być bazą pod słone jak i słodkie naleśniki (do wersji na słodko trzeba dodać odrobinę cukru). Najlepiej jeśli ciasto poleży 2 godziny w lodówce wtedy ma lepszy smak i konsystencję. Nie dodajemy w tej wersji żadnych spulchniaczy lub wody gazowej.

Ciasto naleśnikowe powinno być w konsystencji bardziej gęste od mleka i nie mieć grudek. Konieczne jest przesiane mąki i szybkie mieszanie wszystkich składników, możesz do tego użyć miksera. Najlepiej jeśli do ciasta dodasz masło zamiast margaryny wtedy ma zupełnie inny smak o wiele lepszy.

Przed smażeniem każdego naleśnika przecieraj patelnię wacikiem nawilżonym olejem i koniecznie dobrze ją rozgrzej. Najlepsze naleśniki wychodzą kiedy patelnia jest już dobrze nagrzana.

Po usmażeniu nie trzymaj naleśników bez przykrycia ponieważ zaczynają wysychać a końce będą twarde. Możesz je zamrozić owijając szczelnie folią.

Przepis na te ciasto naleśnikowe znalazłam na stronie Marthy Stewart i absolutnie się z nim zakochałam. Proporcje mąki i mleka są idealne. Smak jest genialny taki jak pamiętam z czasów dzieciństwa.

TUTAJ znajdziesz wpis o tym jak smażyć cienkie naleśniki krok po kroku.

Zdjęcie - Ciasto naleśnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO NALEŚNIKOWE

ILOŚĆ: ok. 15 naleśników

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy mleko, jajka, sól i szybko mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto naleśnikowe będzie lepsze jeśli poleży 2 godziny w lodówce. Patelnie dobrze rozgrzewamy i wacikiem nasączonym tłuszczem lekko ją przecieramy przed smażeniem każdego naleśnika. Smażymy wylewając niepełną chochlę ciasta szybko nią przechylając, aby ciasto się równomiernie rozprowadziło. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Zdjęcie - Ciasto naleśnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto naleśnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki oładkowe (maślankowe) z karmelizowanymi śliwkami

Naleśniki oładkowe (maślankowe…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Naleśniki budyniowe
2

Naleśniki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy drożdżowe z jabłkami
1

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia