Ciasto naleśnikowe

Ciasto naleśnikowe z tego przepisu jest jednym z najlepszych przepisów na delikatne, cienkie i na brzegach chrupiące naleśniki. Może być bazą pod słone jak i słodkie naleśniki (do wersji na słodko trzeba dodać odrobinę cukru). Najlepiej jeśli ciasto poleży 2 godziny w lodówce wtedy ma lepszy smak i konsystencję. Nie dodajemy w tej wersji żadnych spulchniaczy lub wody gazowej.

Ciasto naleśnikowe powinno być w konsystencji bardziej gęste od mleka i nie mieć grudek. Konieczne jest przesiane mąki i szybkie mieszanie wszystkich składników, możesz do tego użyć miksera. Najlepiej jeśli do ciasta dodasz masło zamiast margaryny wtedy ma zupełnie inny smak o wiele lepszy.

Przed smażeniem każdego naleśnika przecieraj patelnię wacikiem nawilżonym olejem i koniecznie dobrze ją rozgrzej. Najlepsze naleśniki wychodzą kiedy patelnia jest już dobrze nagrzana.

Po usmażeniu nie trzymaj naleśników bez przykrycia ponieważ zaczynają wysychać a końce będą twarde. Możesz je zamrozić owijając szczelnie folią.

Przepis na te ciasto naleśnikowe znalazłam na stronie Marthy Stewart i absolutnie się z nim zakochałam. Proporcje mąki i mleka są idealne. Smak jest genialny taki jak pamiętam z czasów dzieciństwa.

TUTAJ znajdziesz wpis o tym jak smażyć cienkie naleśniki krok po kroku.

Zdjęcie - Ciasto naleśnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO NALEŚNIKOWE

ILOŚĆ: ok. 15 naleśników

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy mleko, jajka, sól i szybko mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto naleśnikowe będzie lepsze jeśli poleży 2 godziny w lodówce. Patelnie dobrze rozgrzewamy i wacikiem nasączonym tłuszczem lekko ją przecieramy przed smażeniem każdego naleśnika. Smażymy wylewając niepełną chochlę ciasta szybko nią przechylając, aby ciasto się równomiernie rozprowadziło. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Zdjęcie - Ciasto naleśnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto naleśnikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki budyniowe
2

Naleśniki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Białkowe placuszki bananowe bez cukru

Białkowe placuszki bananowe be…

food² food²
Food Square

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Naleśniki po meksykańsku zapiekane

Naleśniki po meksykańsku zapie…

Beti Beti
kruche babeczki

Naleśniki śmietankowe z truskawkami
1

Naleśniki śmietankowe z truska…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Tort naleśnikowy z kremem z masła orzechowego i karmelizowanymi bananami
1

Tort naleśnikowy z kremem z ma…

food² food²
Food Square

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Urodzinowe placuszki dla dzieci
1

Urodzinowe placuszki dla dziec…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem
3

Naleśniki zapiekane z ricottą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit