Ciasto na Wielkanoc
Witam moi kochani, a miało mnie tu już nie być ? Wzruszyłam się Waszymi serdecznymi e-mailami, komentarzami i prośbami. Dziękuję wszystkim moim miłym czytelnikom za ciepłe słowa i uznanie, chyle przed Wami czoło i w skrycie cieszę się, ze wróciłam, brakowało mi Was kochani, jestem by dalej Was inspirować i zachwycać moimi kulinarnymi cudami.
Dla wszystkich sle serdeczne pozdrowienia !
Z myslą już o Swiętach wielkanocnych przygotowałam ciasto na Wielkanoc. Biały biszkopt z kremem cytrynowym w wiosennych kwiatkach.
Składniki na ciasto:
- 10 szt. białek jaj
- 320 g drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki creme of tartan lub 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 130 g mąki tortowej
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 140 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 125 g kremu cytrynowego /lemon curd/
- cukrowe jajeczka
- kilka borówek
- kwiatki bratków, narcyzów
Wykonanie:
- Białka ubić z solą i creme of tartan lub octem, następnie dodawać w małych porcjach cukier nie przerywając ubijania.
- Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i ubić do połączenia składników.
- Mąkę przesiać i dodać na dwa razy przesianą do ubitej masy.
- Wymieszać delikatnie z masą.
- Masę przełożyć do formy tortowej lub specjalną do biszkoptów z otworem nie natłuszczać, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto studzić odwrócone w formie.
- Wystudzone ciasto przekroić na równe części w poziomie.
- Smietanę ubić z cukrem i kremem cytrynowym na sztywno.
- Przełożyć 1/4 kremu, pozostałym kremem posmarować wierzch i rant ciasta.
- Udekorować cukrowymi jajeczkami, borówkami i wiosennymi kwiatkami.
Smacznego ?
inspiracja: sainsbury’smagazine.co.uk