Ciasto na piernik staropolski
Ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na dojrzewający piernik staropolski. Piernik jest smaczny, bardzo aromatyczny, rozpływający się w ustach. Warto poświęcić chwilę czasu na przygotowanie piernikowej masy, aby w święta móc delektować się pysznym ciastem. Bardzo polecam !
Przepis dostałam dawno temu od siostry, która wyszperała go chyba na forum gazetowym albo na cincin - nie jestem pewna. Bardzo podobny przepis mam w książce "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" M.Lemnis i H.Vitry .
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 500 ml miodu
- 2 szklanki cukru
- 250 g smalcu lub masła (u mnie 200g smalcu i 50 g masła)
- 1 kg mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 torebka przyprawy do piernika + mielone goździki, cynamon, mielony kardamon, sproszkowana gałka muszkatołowa, sproszkowany imbir - w sumie ma być pół szklanki przypraw korzennych
Do garnka o grubym dnie włożyć miód, dodać cukier i smalec/masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić.
Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy korzenne. Wymieszać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami na jednolitą masę (będzie dość rzadka - zgęstnieje podczas przechowywania w lodówce).
Ciasto przełożyć do emaliowanej, kamionkowej lub szklanej miski. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem, zabezpieczyć gumką recepturką, przykryć folią (nie całkiem szczelnie). Wstawić na dolną półkę lodówki - na 4-5 tygodni.
Kilka dni (3-4 dni) przed świętami z dojrzałego ciasta upiec piernik lub pierniczki.