Ciasto muffinowe z truskawkami

Korzystając z pełni sezonu truskawkowego, postanowiłam zrobić jakieś szybkie ciacho z tymi owocami. Wybrałam przepis Dagi na ciasto muffinowe. I to był strzał w dziesiątkę :) Muffinowe, bo robi się je tak, jak ciasto na muffinki: składniki mokre łączy się z suchymi i miesza łyżką. Na koniec wystarczy po prostu przelać je do jednej formy. Co więcej, w przeciwieństwie do muffinek, ciasto dużo dłużej utrzymuje świeżość :)
Proporcje te same, zmieniłam jednak przepis na kruszonkę:

Zdjęcie - Ciasto muffinowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MUFFINOWE Z TRUSKAWKAMI
2 szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kefiru,
3 jajka,
1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
½ szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
około 300g truskawek (ciasto można też robić z innymi owocami)
kruszonka:
1-2 łyżki miękkiego masła,
3 łyżki cukru trzcinowego (może być też zwykły),
2 łyżki płatków migdałowych,
1-2 łyżki mąki,
pół łyżeczki cynamonu

W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej składniki suche, następnie suche przesypać do mokrych i wymieszać łyżką (grudki mogą zostać). Przelać ciasto do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć umyte i osączone truskawki, na koniec posypać wszystko kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Piec około 40-50 minut w 190 stopniach.

Zdjęcie - Ciasto muffinowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy