Ciasto mozaika

Kolorowe ciasto mozaika, które łączy kilka smaków ciasta biszkoptowego oraz dwa kremy z zatopionymi w środku ciasteczkami. Leciutkie, delikatne w wiosennych kolorach.

Ciasto pomimo, iż zawiera 4 smaki i trzeba je podzielić i wykonać każdy oddzielnie nie zajmuje to dużo czasu. Ciasto jest leciutkie, puszyste i delikatne. Smaki po przekrojeniu wyglądają bardzo efektownie i ciekawie się przeplatają.

Krem wykonałam na bazie kremówki oraz galaretek w dwóch sakach. Po stężeniu tworzą smakowe pianki: u mnie agrestowa i truskawkową. W środku mamy ciasteczka delicje lub tak jak u mnie Dr. Gerard juppi, które przypominają smakiem delicje, ale są nieco bardziej miękkie.

Ciasto mozaika kojarzy mi się z wiosną. Kolorowe, leciutkie jak chmurka i do tego kilka pysznych smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto mozaika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MOZAIKA

SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE:

  • 2 jajka, duże
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIASTO ŻÓŁTE:

  • 2 jajka, duże
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CIASTO RÓŻOWE:

  • 2 jajka, duże
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu wiśniowego, proszek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina barwnika czerwonego (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA CIASTO BIAŁE:

  • 2 białka, duże
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 x 250 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka ciasteczek Dr. Gerard juppi lub delicji

Składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Barwnik jeśli jest w proszku w kilku kroplach rozcieramy na płynną konsystencję. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy na bok.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Naprzemiennie po 1-2 łyżki z każdego ciasta wykładamy do formy np. kakaowe, różowe, białe i żółte. Kolejna warstwa odwrotnie np. żółta, biała, różowa i kakaowa. Wykonujemy tak do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części i do każdej powoli cały czas miksując wlewamy płynną galaretkę. Warstwę agrestową wykładamy na ciasto, układamy delicje i przykrywamy warstwą truskawkową. Wykładamy drugą warstwę ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto mozaika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto mozaika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto mozaika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto bezowe z kremem i porzeczkami
1

Ciasto bezowe z kremem i porze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku