CIASTO MLECZNE
Wygląda na zwykłą babkę typu “Murzynek” ? - i owszem , tyle , że jest jeszcze prostsze i nie potrzeba używać miksera do jego wykonania. Znowu poszłam na łatwiznę , ale czasami poszukujemy przepisu na takie właśnie ciasto - mało skomplikowane , w miarę szybkie do zrobienia i oczywiście smaczne. Właściwie nie wiem skąd wzięła się jego nazwa , ale do mleka pasuje idealnie :-)
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka dżemu
- 1 duże jajo (lub 2 małe)
Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- kilka kropli aromatu śmietankowego
Margarynę, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Dodać wszystkie "suche" składniki i dżem - wymieszać. Dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do małej blaszki i piec 40-50 minut w temp. 180st C.(najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Składniki lukru wymieszać razem i polać jeszcze ciepłe ciasto.