Ciasto milky way

Ciasto milky way to niesamowicie pyszne i słodkie ciasto. Kakaowy biszkopt, mleczna masa i do tego polewa czekoladowa. Ciasto jest idealnie i chociaż już kiedyś gościło na blogu ten przepis jest troszkę udoskonalony. Idealny dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem i do tego słodkie.

Biszkopt jest leciutki i za sprawą dodatku niewielkiej ilości oleju nie tak suchy. Jeśli lubisz można go nasączyć ponczen np. mocną herbatą lekko posłodzoną z dodatkiem alkoholu.

Krem na bazie masła oraz mleka w proszku jest cudowny w smaku. Mleczny, słodki i kremowy. Idealnie pasuje do kakaowego biszkoptu i po paru godzinach w lodówce dobrze zastyga. Ciasto ładnie się kroi i trzyma formę.

Ciasto milky way lub mleczna kanapka jest już znane od kilku lat i wcale się temu nie dziwie. Bardzo proste ciasto i zarazem przepyszne w smaku. Dzieciaki je uwielbiają, ale dla dorosłych wcale nie jest obojętne. Znam kilka osób, które spokojnie pochłonęłyby kilka takich kawałków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MILKY WAY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki dodajemy w kilku małych porcjach i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec masę łączymy z olejem. Formę o wym. 25×35 lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając niewielką ilość ostudzonego mleka. Na koniec łączymy z przesianym mlekiem w proszku dodając niewielkie porcje.
Biszkopt układamy w formie (można nasączyć ponczem) wykładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i chwilę czekamy. Następnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy