Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Zdjęcie - Ciasto Milky Way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam dzisiaj na ciasto Milky Way, czyli pyszne ciasto biszkoptowe przekładane kremem. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową, ale jest też pyszne z malinami.

Do biszkoptu dodałam olej Kujawski 3 ziarna, który jest mieszanką oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Olej Kujawski 3 ziarna zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K. Jest dostępny w szklanej butelce.

Składniki na ciasto Milky Way:

 [forma  19/19 cm]

Biszkopt:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 5 średnich jajek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

+ ulubiony krem

Zdjęcie - Ciasto Milky Way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić ciasto Milky Way?

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj przez kilka minut na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Zrób tak samo z żółtkami, a następnie z olejem Kujawski 3 ziarna.

Do małej miski wsyp mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.

Dodaj mieszankę mąk z kakao i proszkiem do pieczenia do masy mokrej. Zamieszaj dokładnie do połączenia składników.

Przygotuj formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto Milky Way przelej do formy. Piecz przez ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C do “suchego patyczka”.

Przygotuj ulubiony krem. Może to być krem ze śmietanki kremówki lub krem z mlekiem w proszku.

Po wystudzeniu ciasta Milky Way podziel je na pół. Przełóż przygotowanym kremem i schłódź w lodówce, aby masa całkowicie stężała i ładnie związała się z ciastem.

Ciasto Milky Way możesz udekorować polewą z czekolady lub owocami.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania:2 godz.

Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów