Ciasto Milky Way
Zapraszam dzisiaj na ciasto Milky Way, czyli pyszne ciasto biszkoptowe przekładane kremem. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową, ale jest też pyszne z malinami.
Do biszkoptu dodałam olej Kujawski 3 ziarna, który jest mieszanką oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Olej Kujawski 3 ziarna zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K. Jest dostępny w szklanej butelce.
Składniki na ciasto Milky Way:
[forma 19/19 cm]
Biszkopt:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 5 średnich jajek
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ ulubiony krem
Jak zrobić ciasto Milky Way?
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj przez kilka minut na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Zrób tak samo z żółtkami, a następnie z olejem Kujawski 3 ziarna.
Do małej miski wsyp mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.
Dodaj mieszankę mąk z kakao i proszkiem do pieczenia do masy mokrej. Zamieszaj dokładnie do połączenia składników.
Przygotuj formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto Milky Way przelej do formy. Piecz przez ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C do “suchego patyczka”.
Przygotuj ulubiony krem. Może to być krem ze śmietanki kremówki lub krem z mlekiem w proszku.
Po wystudzeniu ciasta Milky Way podziel je na pół. Przełóż przygotowanym kremem i schłódź w lodówce, aby masa całkowicie stężała i ładnie związała się z ciastem.
Ciasto Milky Way możesz udekorować polewą z czekolady lub owocami.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania:2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne