Ciasto migdałowe z żurawiną
Bogactwo smaków i aromatów kryje w sobie cudowne ciasto migdałowe. Przepyszna masa marcepanowo – migdałowa zatopiona w musie żurawinowym z korzenną nutą.
Idealne ciasto, które oczaruje, zachwyci smakiem i będzie najlepszym deserem świątecznym. Polecam serdecznie ?
Składniki na ciasto:
- 360 g mąki tortowej
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
Składniki na masę migdałową:
- 200 g masy marcepanowej
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g zmielonych migdałów
- 40 g posiekanej skórki kandyzowanej cytrynowej
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 2 jaja
Składniki na mus żurawinowy:
- 300 g żurawiny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- kilka gwiazdek anyżu
- 1 laska cynamonu
Wykonanie ciasta:
- Mąkę z solą przesiać dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć tak aby powstała kruszonka.
- Dodać cukry, wymieszać.
- Żółtka wymieszać z wodą i dodać do ciasta.
- Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
- Uformować krążek, zawinąć w folię i schłodzić 40 minut.
Wykonanie masy migdałowej:
- Masę marcepanową porwać na małe kawałki zmiksować z masłem do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Wykonanie musu żurawinowego:
- Żurawinę wymieszać z wszystkimi składnikami.
- Gotować na srednim ogniu do zgęstnienia przez ok. 5-10 minut.
- Odstawić do wystudzenia.
Formę do tarty /25 cm/ spryskać olejem.
Odłożyć 1/3 ciasta, pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy, nakłuć widelcem.
Na spód ciasta wyłożyć masę migdałową, równo rozłożyć.
Następnie rozsmarować schłodzony mus żurawinowy, usunąć gwiazdki anyżu i laskę cynamonu.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać foremką gwiazdki.
Ciasto delikatnie nawinąć na wałek i wyłożyć na wierzch.
Pozostałe gwiazdki posmarować białkiem i ułożyć na ciescie.
Wierzch posmarować lekko rozmąconym białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 50 minut. W razie potrzeby wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia.
Gorące ciasto migdałowe posypać cukrem pudrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego ?