Ciasto migdałowe

Ciasto  migdałowe

Przepis znalazłam tu - u abbry. Trochę go zmodyfikowałam ale nieznacznie. Jest pyszne.

150 gram mielonych migdałów bez skórek

150 g masła

150 g cukru - ja użyłam trzcinowego

4 jajka

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ekstrakt waniliowy

szczypta soli

migdały w płatkach do posypania ciasta

Masło, cukier i żółtka utarłam na puszystą masę. Dodałam szczyptę soli i ekstraktu waniliowego. Dodałam zmielonych drobniutko migdałów i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, wciąż mieszając. Na koniec do ciasta dodałam ubitych na sztywno białek.

Przelałam ciasto do kwadratowej formy (ale może być też keksówka) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch wysypałam płatki migdałów. Piekłam koło godziny w 190 stopniach C.

Zdjęcie - Ciasto  migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydaje mi się, że mogłam piec kilka minut krócej, jak dla mnie wyszło zbyt mocno przypieczone.

Kategorie przepisów