Ciasto migdałowe
Na zakończenie Orzechowego Tygodnia udało mi się upiec jeszcze jedno ciasto - tym razem z dodatkiem migdałów . Uparłam się , że ma zawierać mielone migdały - długo szukałam przepisu z ich użyciem . W końcu znalazłam - na opakowaniu proszku do pieczenia ;)
Składniki :
- 150 g migdałów + 50 g do dekoracji
- 150 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut . Po tym czasie odcedzić i obrać ze skórki . 150 g zmielić w blenderze [ ja z braku blendera zrobiłam to w młynku do kawy :) ] . Oczywiście można użyć gotowych zmielonych migdałów . Pozostałe 50 g zostawić do dekoracji .
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do masła cały czas miksując . Dodać zmielone migdały i olejek migdałowy ( dałam ok.10 kropli ) . Ciasto jest dość gęste .
Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą . Przełożyć masę do formy keksowej [ długość ok.25-30 cm ] wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Wygładzić powierzchnię , ułożyć pozostałe migdały .
Piec w temperaturze 180-200 C przez około 55 minut . [ piekłam w 190 C przez 55 minut ] .