Ciasto Maxi King

Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą mleczną, kajmakiem i czekoladą. Przepyszne, słodkie i do tego szybkie do zrobienia.

Krem na bazie masła i mleka w proszku jest słodziutki, delikatny i mleczny. Ciasto przekładane jest kilkukrotnie herbatnikami. Orzeszki podprażone na patelni mają fajny smak i aromat. Do polewy użyłam czekolady deserowej, ale możesz użyć pół na pół mlecznej i deserowej lub gorzkiej. Każdy z nim będzie smacznym dopełnieniem ciasta.

Ciasto Maxi King najlepiej wykonać 1-2 dni przed podaniem, aby herbatniki miały czas zmięknąć pod wpływem masy.

Szczególnie polecam dla osób, które uwielbiają mocne słodkie ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MAXI KING

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 250 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 1 paczka herbatników kakaowych

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrami. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku w niewielkich porcjach. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki maślane i wykładamy połowę masy mlecznej. Układamy kolejną warstwę herbatników i lekko podgrzaną masę kajmakową. Ponownie herbatniki i masa maślana. Na koniec układamy herbatniki kakaowe i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Orzeszki wykładamy na herbatniki, następnie polewamy czekoladą i wyrównujemy. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto na około 15 min, będzie się łatwiej kroiło.

Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto chałwowe bez pieczenia
2

Ciasto chałwowe bez pieczenia

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
1

Placki na mleczku kokosowym z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami
1

Kasza jaglana na mleku migdało…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koktajl z dyni, banana i pomarańczy
3

Koktajl z dyni, banana i pomar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Snickers na herbatnikach

Snickers na herbatnikach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe
3

Błyskawiczne ciasto kokosowo c…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto Michałek na herbatnikach
2

Ciasto Michałek na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik makowy z masą budyniową

Torcik makowy z masą budyniową

napiecyku napiecyku
napiecyku

Owsianka pieczona ze śliwkami

Owsianka pieczona ze śliwkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto knoppers

Ciasto knoppers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan
1

Owsianka z karmelizowanymi ban…

food² food²
Food Square