Ciasto Maxi King

Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą mleczną, kajmakiem i czekoladą. Przepyszne, słodkie i do tego szybkie do zrobienia.

Krem na bazie masła i mleka w proszku jest słodziutki, delikatny i mleczny. Ciasto przekładane jest kilkukrotnie herbatnikami. Orzeszki podprażone na patelni mają fajny smak i aromat. Do polewy użyłam czekolady deserowej, ale możesz użyć pół na pół mlecznej i deserowej lub gorzkiej. Każdy z nim będzie smacznym dopełnieniem ciasta.

Ciasto Maxi King najlepiej wykonać 1-2 dni przed podaniem, aby herbatniki miały czas zmięknąć pod wpływem masy.

Szczególnie polecam dla osób, które uwielbiają mocne słodkie ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MAXI KING

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 250 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 1 paczka herbatników kakaowych

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrami. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku w niewielkich porcjach. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki maślane i wykładamy połowę masy mlecznej. Układamy kolejną warstwę herbatników i lekko podgrzaną masę kajmakową. Ponownie herbatniki i masa maślana. Na koniec układamy herbatniki kakaowe i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Orzeszki wykładamy na herbatniki, następnie polewamy czekoladą i wyrównujemy. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto na około 15 min, będzie się łatwiej kroiło.

Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto karmelek
8

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto chałwowe z bezą
2

Ciasto chałwowe z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto chałwowe bez pieczenia
2

Ciasto chałwowe bez pieczenia

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Cukier miętowy
1

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Bananowy song” – bez pieczenia
3

Ciasto „Bananowy song” – bez p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square