Ciasto marmurkowe

Zdjęcie - Ciasto marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aaaa!!! - okrzyk po włożeniu ciasta do piekarnika...uświadomienie, że nie dodałam proszku do pieczenia...ponowne sprawdzenie przepisu...niczego nie ominęłam...może był błąd w przepisie...co teraz?!? - czyli mała kulinarna panika.
Nie wiem jak, ale bez dodatku proszku, ciasto pięknie wyrosło :) Mięciutkie, choć nie należy do tych mega puszystych. Bardzo smaczne i aromatyczne. Proste ciacho do kubka gorącego kakao lub kawki.

Składniki:
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • ok. 1/2 łyżeczki (4 g) soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • ok. 4 łyżek (30 g) kakao w proszku

Przygotowania wstępne: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puszt ustawiamy na środkowym poziomie. Formę do wypieków długości 28 cm smarujemy masłem.
1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Rozpuszczony tłuszcz natychmiast zdejmujemy z ognia.2. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w dwóch różnych naczyniach.3. Do żółtek dodajemy cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką [u mnie zadziałał mikser].4. Do żółtek dodajemy na przemian małe ilości mąki i stopionego masła.5.Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dodajemy jedną torebeczkę cukru wanilinowego.6. Dodajemy białka do ciasta. Mieszamy masę drewnianą łyżką.7. Ciasto dzielimy na połowy i umieszczamy je w osobnych naczyniach. Do jednej części masy dodajemy kakao, do drugiej - pozostałą część cukru wanilinowego.8. Za pomocą łyżki wykładamy do formy obie masy na przemian tak aby tworzyły efekt marmuru. 9. Wkładamy ciasto do piekarnika na godzinę. Aby sprawdzić, czy marmurek jest upieczony, nakłuwamy go czubkiem noża. Jeśli nóż jest suchy, ciasto jest upieczone.
Przepis z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moreno.

Zdjęcie - Ciasto marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów

Podobne przepisy