Ciasto Marlenka

Marlenka to wielowarstwowe ciasto miodowe przekładane kremem kajmakowym i polewą czekoladową. Przepis idealny na nadchodzące Święta Boże Narodzenia.

Blaty z ciasta miodowego możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przełożyć kremem dzień wcześniej. Ciasto miodowe zaraz po upieczeniu jest twarde, ale z czasem zaczyna mięknąć i przełożone kremem rozpływa się w ustach.

Krem jest na bazie budyniu, masła i kajmaku. Kremowe, słodkie dzięki dodaniu masy kajmakowej. Ciasto miodowe i kajmak to połączenie super smaczne.

Wierzch polałam czekoladową polewą, która sprawia, że ciasto nie jest mdłe.

Ciasto Marlenka to przepis, który często pieczony jest na Święta Boże Narodzenia. Ciasto możesz wykonać nawet na kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MARLENKA

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWO:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki miodu, naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 jajka
  • 3 – 3 1/2 szklanki mąki tortowej

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 700 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka o grubym dnie i rozpuszczamy. Dodajemy miód oraz przesiany cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia.
Sodę mieszamy z octem i dodajemy do rozpuszczonego masła. Przez chwile ponownie podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, aż ciasto będzie gęste i elastyczne. Gotowe dzielimy na 6 części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek na kształt formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 5-7 min. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami.
500 ml mleka podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń oraz masę kajmakową (zostawiamy 1/4 kajmaku na później).
Każdą warstwę przekładamy kremem. Wierzch smarujemy kajmakiem. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty miodowe zmiękły.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czeskie rogaliki  - czerwcowa piekarnia

Czeskie rogaliki - czerwcowa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

České rohlíky - czeskie rogaliki

České rohlíky - czeskie rogali…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Miodownik
1

Miodownik

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Miodownik
3

Miodownik

Beti Beti
kruche babeczki

Placek czeski
5

Placek czeski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z kajmakiem i czarną porzeczką – przepis krok po kroku

Drożdżówki z kajmakiem i czarn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pikle z warzyw
1

Pikle z warzyw

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film
2

Biszkopt ze śliwkami i bitą śm…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
1

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko