Ciasto marchewkowe
Pierwsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję zrobić :) Jest absolutnie rewelacyjne! Wilgotne, a jednocześnie puszyste, z dodatkiem ananasa, orzechów i kokosu, a na dodatek przełożone pyszną serkową masą.
Przepis wzięłam od oodziubusoo , ale zwiększyłam proporcje na moją blachę, zmieniłam też nieco przepis na masę.
Pierwszy raz zrobiłam go ponad miesiąc temu. Tego samego dnia do mojej siostry wpadli z niezapowiedzianą wizytą koledzy. Zostali poczęstowani tymże ciastem i nie mogli się nadziwić – nigdy wcześniej nie słyszeli o marchewkowym cieście (ale powiedzmy sobie szczerze – przeciętny piętnastolatek ma o kuchni takie pojęcie jak kura o astronomii...). Jednak posmakowało im do tego stopnia, że gdy w ich klasie zorganizowano wielkanocne spotkanie (tzw. "jajeczko klasowe"), stanowczo zażądali, by moja siostra upiekła i przyniosła właśnie to ciasto.
Oczywiście upiec musiałam ja. W wielkiej brytfannie ;)
Po spotkaniu siostra przyniosła ze szkoły puściutką blachę.
Fakt, że ciasto nie posłużyło jako amunicja do wojny na jedzenie, jest najlepszym znakiem, że musiało im wyjątkowo smakować...
CIASTO MARCHEWKOWE
300g mąki,
300g brązowego cukru,
3 jajka,
225ml oleju,
300g marchwi,
75g posiekanych orzechów włoskich,
75g wiórków kokosowych,
115g drobno pokrojonego ananasa (może być z puszki),
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
masa:
250g serka mascarpone,
250g cukru pudru
Marchewkę zetrzeć drobno i odstawić.
Utrzeć w misce mikserem jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej miksować, aż masa będzie gładka, puszysta i jasna. Nie przerywając ucierania, dodawać cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać odciśniętą (w dłoniach lub na sitku) marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem i delikatnie połączyć wszystko razem.
Przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około godzinę w 160 stopniach.
Przygotować masę, mieszając łyżką mascarpone z cukrem pudrem.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 placki. Dolny placek posmarować 1/3 ilości masy. Przykryć górną częścią i posmarować resztą.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis wzięłam od oodziubusoo , ale zwiększyłam proporcje na moją blachę, zmieniłam też nieco przepis na masę.
Pierwszy raz zrobiłam go ponad miesiąc temu. Tego samego dnia do mojej siostry wpadli z niezapowiedzianą wizytą koledzy. Zostali poczęstowani tymże ciastem i nie mogli się nadziwić – nigdy wcześniej nie słyszeli o marchewkowym cieście (ale powiedzmy sobie szczerze – przeciętny piętnastolatek ma o kuchni takie pojęcie jak kura o astronomii...). Jednak posmakowało im do tego stopnia, że gdy w ich klasie zorganizowano wielkanocne spotkanie (tzw. "jajeczko klasowe"), stanowczo zażądali, by moja siostra upiekła i przyniosła właśnie to ciasto.
Oczywiście upiec musiałam ja. W wielkiej brytfannie ;)
Po spotkaniu siostra przyniosła ze szkoły puściutką blachę.
Fakt, że ciasto nie posłużyło jako amunicja do wojny na jedzenie, jest najlepszym znakiem, że musiało im wyjątkowo smakować...
CIASTO MARCHEWKOWE
300g mąki,
300g brązowego cukru,
3 jajka,
225ml oleju,
300g marchwi,
75g posiekanych orzechów włoskich,
75g wiórków kokosowych,
115g drobno pokrojonego ananasa (może być z puszki),
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
masa:
250g serka mascarpone,
250g cukru pudru
Marchewkę zetrzeć drobno i odstawić.
Utrzeć w misce mikserem jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej miksować, aż masa będzie gładka, puszysta i jasna. Nie przerywając ucierania, dodawać cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać odciśniętą (w dłoniach lub na sitku) marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem i delikatnie połączyć wszystko razem.
Przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około godzinę w 160 stopniach.
Przygotować masę, mieszając łyżką mascarpone z cukrem pudrem.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 placki. Dolny placek posmarować 1/3 ilości masy. Przykryć górną częścią i posmarować resztą.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.