Ciasto Marchewkowe

Zdjęcie - Ciasto Marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta od dosyć dawna. Nie dlatego , że nie byłam do niego przekonana , a po prostu brakowało mi weny albo zwyczajnie o nim zapominałam. Ostatnio miałam okazję podziwiać ciasto marchewkowe na kilku blogach i chyba właśnie to wzmogło mój apetyt na nie.
Przepis dostałam kiedyś od Frani , ale trochę go pozmieniałam na podstawie innej receptury. Z takiego połączenia wyszło mi to , co widać poniżej ;-) A jak smakowało ? Było zdecydowanie w moim typie - wilgotne , aromatyczne , z posmakiem piernika (ja dałam typową przyprawę piernikową , ale cynamon i gałka muszkatołowa też nadają podobnego smaku). Właściwie to 'carrot cake' przypomina mi ciasto z dynią , bo też często łączy się je z kremem z serka Philadelphia i w sumie smakuje i wygląda bardzo podobnie.

Zdjęcie - Ciasto Marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto Marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru białego
- 1 szkl. cukru brązowego
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zamiast gałki i cynamonu dałam przyprawę piernikową)
- 3 szkl. startej marchwi
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów

Jajka ubić z cukrami na puszystą masę , wlać olej i dalej ubijać. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia , sodą , solą , cynamonem i gałką muszkatołową , wymieszać z masą jajeczną. Dodać starte marchewki , rodzynki , orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką blachy (mniej więcej 23 x 33 cm - moja była zdecydowanie mniejsza , stąd grubsze ciasto i warstwa kremu). Piec 35 - 40 minut w temp. 180 st.C.

Krem:
- 25 dag serka kremowego typu 'Philadelphia'
- 5 łyżek masła (7 dag)
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiast tego dodałam aromatu śmietankowego)
- 1 szkl. cukru pudru

Wszystkie składniki , ogrzane do temp. pokojowej , utrzeć razem na gładką masę , wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta , wyrównać i zrobić widelcem wzorki.

Zdjęcie - Ciasto Marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty)

Baci di ricotta (Minipączusie…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Czekoladowe ciasteczka na maślance
1

Czekoladowe ciasteczka na maśl…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance
1

Old-fashioned doughnuts - amer…

food² food²
Food Square

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki mini – z serka waniliowego
1

Pączki mini – z serka waniliow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Babka jogurtowa
2

Babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao
1

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłecznik z orzechową kruszonką
2

Jabłecznik z orzechową kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bananowiec bez pieczenia
1

Bananowiec bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Malinowa chmurka z mrożonymi malinami

Malinowa chmurka z mrożonymi m…

napiecyku napiecyku
napiecyku