Ciasto marchewkowe z powidłami

Ciasto marchewkowe z powidłami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 330 g mąki pszennej
  • 300 g marchwi
  • 250 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 220 g cukru
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Jajka rozkłócamy z cukrem rózgą kuchenną.

Stopniowo dodajemy olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Dodajemy startą marchew, posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy, ale tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30 cm i pieczemy około 45-50 minut w temp. 175ºC. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy jest dobrze upieczone.

Studzimy.

Wystudzone ciasto przekładamy powidłami i polewamy roztopioną czekoladą. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów