Ciasto marchewkowe z borówkami

Ciasto marchewkowe z borówkami i lekko cytrynowym kremem śmietankowym. Wilgotne, korzenne ciasto o pięknym kolorze i delikatny krem. Prosty przepis z dodatkiem marchewki.

Ciasto marchewkowe dzięki dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, który unosi się podczas pieczenia.

Marchewka w cieście nie jest zupełnie wyczuwalna jeśli zetrzesz ją na tarce o małych oczkach.

Krem śmietankowy zagęściłam galaretką limonkową, ale może być to również galaretka o smaku cytrynowym lub popularne teraz krystaliczne.

Borówki świetnie ożywiają ciasta i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.

Ciasto marchewkowe z borówkami to deser dla osób, które uwielbiają nieco korzenne smaki. Idealne do wykonania w sezonie jesiennym lub zimowej do ciepłej herbaty.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta marchewkowe.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 1 szklanka startej marchewki *
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa lub limonkowa
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 150-200 g borówek

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, następnie naprzemiennie w trzech porcjach dodajemy olej oraz przesiane składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wcześniej wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch i przekrawamy na pół.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Połowę kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część. Na koniec obsypujemy wierzch borówkami i kruszonką ze ściętego wcześniej wierzchu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto puszek

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Budyń jaglany z matcha, nerkowcami i żurawiną

Budyń jaglany z matcha, nerkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie

Orkiszowy chleb cebulowy na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki

Owsianka z prażonymi jabłkami
1

Owsianka z prażonymi jabłkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
1

Placki na mleczku kokosowym z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
2

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów
1

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy