Ciasto marchewkowe Ryby

Ciasto marchewkowe Ryby
Ryba robi najlepsze ciasto marchewkowe. Nie ma jej równych. Bez dyskusji.
To ciasto nie raz wywołało mój uśmiech i nie znam osoby, która się jemu oprze... I choć piekłam je wcześniej, dopiero parę dni temu wyszło idealnie... Rybce zawsze wychodzi ale Ona ma magiczne ręce... A ja niestety dwie lewe do pieczenia...

Rybko, przez Ciebie Bartas zwariował na punkcie tego ciasta i mówi, że jest na liście Top 3 jego ulubionych łakoci... A jak Bartas tak mówi, to rzeczywiście ciasto musi powalać...

Zdecydowanie polecam, ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne w środku, bardzo łatwe w przygotowaniu i zawiera mało składników...

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe Ryby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 2 szklanki utartej marchewki
  • 4 jajka
  • 1,3 szklanki oliwy
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa

W dużej misce łaczymy sypkie składniki: cukier, makę, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i olej i całość miksujemy. Dodajemy marchewkę i całość jeszcze chwilę miksujemy. Blaszkę do pieczenia wyścielamy papierem pergaminowym, wylewamy ciasto i przykrywamy folia aluminiowa (wykałaczka robimy dużo dziurek żeby para mogła uciekać). Ciasto pieczemy przez ok 2 godz w temp. 180 st.C. ( na 20 min przed końcem pieczenia należy zdjać folię).

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladowa wg tego przepisu.
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe Ryby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe Ryby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów