Ciasto marchewkowe

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od wielu lat robiłam ciasto marchewkowe z jednego wypróbowanego przepisu (http://ugotujmyto.pl/amerykanskie-ciasto-marchewkowe/) i zawsze wszystkim smakowało. Ale pomyślałam, że trzeba dać szansę innym przepisom….;) Ten przepis na ciasto marchewkowe zwrócił moją uwagę swoim pięknym wyglądem. W oryginale to ciasto powinno być zrobione z dodatkiem pistacji, ale musiałam z nich zrezygnować, ponieważ jeden z moich gości ma alergię na orzechy… Innym zrobionym przeze mnie odstępstwem było pieczenie ciasta na dwóch większych blaszkach a nie na trzech mniejszych jak w przepisie… To ciasto jest zdecydowanie warte powtórzenia, choć jest cięższe i bardziej wilgotne niż moje ulubione ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta marchewkowego to zdecydowanie musicie to nadrobić!

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g marchewki, obranej i startej
  • 4 jajka
  • 275 cukru muscovado
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 100 g rodzynek
  • skórka z 1 limonki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 100 g pistacji (opcjonalnie)
  • borówki i skórka z limonki do dekoracji

Krem

  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 400 g serka śmietankowego, schłodzonego
  • 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego
  • 350 g cukru pudru, przesianego

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Spody dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i każdą wyrównać. Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Przestudzić.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Masło utrzeć. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Kremem przełożyć blaty i resztę użyć do udekorowania ciast. Wierz udekorować borówkami, skórką z limonki i posypać cynamonem.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

źródło: Sainsbury’s Magazine Kwiecień 2014

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Przepisy z tych kategorii

Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki
12

Krajanka serowo-dyniowa Bajade…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Sernik waniliowo - dyniowy
25

Sernik waniliowo - dyniowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy