Ciasto marchewkowe



Dzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem.
Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie więcej jak wolicie słodsze)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe
  • suszone morele około 10-15 sztuk
  • suszone śliwki około 10-15 sztuk
  • parę kropli zapachu migdałowego


Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość.
Zdjęcie - CIASTO MARCHEWKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dosypywałam do nich cukier.

Wlewałam cienkim strumieniem olej.
Zdjęcie - CIASTO MARCHEWKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam przesianą mąkę.

Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól.

Wsypałam cynamon.
Zdjęcie - CIASTO MARCHEWKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystkie składniki zmiksowałam.

Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę.
Zdjęcie - CIASTO MARCHEWKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i pokrojone suszone śliwki i morele.
Zdjęcie - CIASTO MARCHEWKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na koniec zapach i garść płatków migdałowych.
Zdjęcie - CIASTO MARCHEWKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pozostało już tylko delikatnie wymieszać bakalie z ciastem.
Wlałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.


Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi i kremówki. Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy