Ciasto marcepanowe
200 g masy marcepanowej
200 g masła
4 jajka
100 g cukru
250 g mąki pszennej
75 g maki ziemniaczanej
5 łyżek mleka
łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada do poglazurowania ciasta
Masło utarłam na puszystą masę z cukrem. Dodałam rozdrobniony marcepan - wymieszałam dokładnie i dodałam po kolei jajka. Wymieszałam mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo wmieszałam make do mokrej masy a na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam i przelałam do formy keksowej i piekłam przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Kiedy ciasto przestygnie można je posmarować glazurą czekoladową. Albo posypać cukrem pudrem.