Ciasto Mały Książę

Ciasto Mały Książę

Zdjęcie - Ciasto Mały Książę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto Mały Książę to warstwowy deser z czekoladowym biszkoptem, kremem stracciatella i wiśniami w galaretce. Do przygotowania ciasta używałam oleju Kujawski 3 ziarna, który zapewnia odpowiednia wilgotnośc ciasta.

Przepis jest prosty, a efekt końcowy bardzo efektowny. Idealne ciasto na różne okazje, które z pewnością zasmakuje każdemu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu ze względu na warstwy, ale jest warte zachodu.

Składniki na ciasto Mały Książę:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 130 g cukru
  • 50 ml wody o temp. pokojowej
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka (rozmiar L) o temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

KREM STRACIATELLA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 pełne łyżki kremu czekoladowego
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA WIŚNIOWA

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • ok. 300 g wiśni mrożonych lub świeżych

Przygotowanie ciasta Mały Książę:

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli chcesz przygotować przepis na dużą blaszkę 25 x 35 cm – wystarczy zwiększyć składniki o połowę.

Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Mrożone wiśnie wcześniej rozmrażamy i lekko odsączamy z nadmiaru soku.

Cukier wsypujemy do rondelka, następnie wlewamy wodę, olej Kujawski 3 ziarna oraz wsypujemy kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka miksujemy na puszystą masę przez ok. 5 – 8 minut. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę mieszamy trzepaczką lub mikserem. Wprost do miseczki przesiewamy suche składniki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

Ciasto czekoladowe przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz krem czekoladowy. Miksujemy do połączenia, następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę o temp. pokojowej. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia.

Krem wykładamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy.

Wiśnie układamy na kremie i wykładamy tężejącą galaretkę na wierzch ciasta. Gotowe ciasto Mały Książę wkładamy na całą noc do lodówki.

 

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopińę trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów