Ciasto Mały Książę

Ciasto Mały Książę to warstwowy deser z czekoladowym biszkoptem, kremem stracciatella i wiśniami w galaretce. Do przygotowania ciasta używałam oleju Kujawski 3 ziarna, który zapewnia odpowiednia wilgotnośc ciasta.
Przepis jest prosty, a efekt końcowy bardzo efektowny. Idealne ciasto na różne okazje, które z pewnością zasmakuje każdemu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu ze względu na warstwy, ale jest warte zachodu.
Składniki na ciasto Mały Książę:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 130 g cukru
- 50 ml wody o temp. pokojowej
- 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka (rozmiar L) o temperaturze pokojowej
- 150 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
KREM STRACIATELLA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 pełne łyżki kremu czekoladowego
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA WIŚNIOWA
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml gorącej wody
- ok. 300 g wiśni mrożonych lub świeżych
Przygotowanie ciasta Mały Książę:
Formę o wymiarach 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli chcesz przygotować przepis na dużą blaszkę 25 x 35 cm – wystarczy zwiększyć składniki o połowę.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Mrożone wiśnie wcześniej rozmrażamy i lekko odsączamy z nadmiaru soku.
Cukier wsypujemy do rondelka, następnie wlewamy wodę, olej Kujawski 3 ziarna oraz wsypujemy kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy na puszystą masę przez ok. 5 – 8 minut. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę mieszamy trzepaczką lub mikserem. Wprost do miseczki przesiewamy suche składniki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.
Ciasto czekoladowe przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz krem czekoladowy. Miksujemy do połączenia, następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę o temp. pokojowej. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia.
Krem wykładamy na ciasto czekoladowe i wyrównujemy.
Wiśnie układamy na kremie i wykładamy tężejącą galaretkę na wierzch ciasta. Gotowe ciasto Mały Książę wkładamy na całą noc do lodówki.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopińę trudności: średnio trudne