Ciasto makowe

Ciasto makowe

Smaczne chrupiące z wierzch a wilgotne w środku ciacho z makiem idealne na święta wielkanocne bardzo bardzo polecam

Zdjęcie - CIASTO MAKOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

25 g MAKU

100 g DROBNEGO CUKRU

150 g MASŁA LUB MARGARYNY

4 LIMONKI

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO

3- 4 JAJKA

400 g MAKI PSZENNEJ

3 ŁYŻKI MLEKA

1 ŁYŻECZKA SOLDY

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

Mak przepłukać zimna woda i ugotować. W misce utrzeć masło z cukrem i ekstraktem na jednolita masę , następnie dodawać kolejno po jednym jajku ciągle miksując. Potem dodać otartą skórkę z limonek oraz sok , mąkę wymieszana z proszkiem i sodą do tego dodać mleko gdy masa jest zbyt gęsta na końcu wymieszać z makiem i wylać na wysmarowaną tłuszczę formę. Piec ok 40 - 50 minut 180 C ale wszystko zależy od piekarnika więc sprawdzać patyczkiem aż będzie suchy pozostawić w piekarniku jeszcze chwile potem uchylić drzwiczki o pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - CIASTO MAKOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów