Ciasto makowe
Smaczne chrupiące z wierzch a wilgotne w środku ciacho z makiem idealne na święta wielkanocne bardzo bardzo polecam
25 g MAKU
100 g DROBNEGO CUKRU
150 g MASŁA LUB MARGARYNY
4 LIMONKI
1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO
3- 4 JAJKA
400 g MAKI PSZENNEJ
3 ŁYŻKI MLEKA
1 ŁYŻECZKA SOLDY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
Mak przepłukać zimna woda i ugotować. W misce utrzeć masło z cukrem i ekstraktem na jednolita masę , następnie dodawać kolejno po jednym jajku ciągle miksując. Potem dodać otartą skórkę z limonek oraz sok , mąkę wymieszana z proszkiem i sodą do tego dodać mleko gdy masa jest zbyt gęsta na końcu wymieszać z makiem i wylać na wysmarowaną tłuszczę formę. Piec ok 40 - 50 minut 180 C ale wszystko zależy od piekarnika więc sprawdzać patyczkiem aż będzie suchy pozostawić w piekarniku jeszcze chwile potem uchylić drzwiczki o pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego