Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec, które dobrze schłodzone rzeczywiście smakuje podobnie do lodów. Połączenie kremów budyniowych o dwóch smakach razem z galaretką i owocami to hit tego lata. Błyskawiczne do przygotowania i doskonałe na upały.

Ciasto lodowiec nie wymaga pieczenia. Okrągłe biszkopciki stanowią bazę do deseru. Krem budyniowy wykonałam od podstaw sama. Nie bazujemy w tym wypadku na gotowym budyniu. Gotujemy samodzielnie budyń na bazie żółtek, które sprawiają, że smak jest delikatniejszy i smaczniejszy. Kremy dzielimy na dwie części: jeden jest o smaku waniliowym, natomiast drugi o wiele intensywniejszy o smaku kakaowym.

Na wierzch dodajemy dosyć dużą ilość owoców sezonowych i zalewamy galaretką. Ja użyłam malinowej, ale może być truskawkowa, owoce leśne lub inny ulubiony smak. Owoce możesz dodawać przeróżne w mixie lub dodać tylko jeden rodzaj. Według mnie pomieszanie daje smaczniejszy smak.

Ciasto lodowiec to idealny deser na lato. Szybki w przygotowaniu, nie trzeba używać piekarnika i do tego ten przepyszny smak. Jedno z lepszych ciast na zimno jakie jadłam. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO LODOWIEC

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 200 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • okrągłe biszkopty do przełożenia ( 2 torebki)
  • 2 x galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • owoce na wierzch np. truskawki, maliny, czereśnie

400 ml mleka zagotowujemy razem z solą, cukrem oraz wanilią. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz przesiane mąki. Zestawiamy z ognia gorące mleko i dodajemy cały czas mieszając zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części, do jednej dodając przesiane kakao.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki).
Na dnie tortownicy o śr. 22-24 cm układamy biszkopty (można je delikatnie nasączyć np. wodą z cukrem i alkoholem). Wykładamy jasny krem, układamy biszkopty, ciemny krem i ponownie biszkopty. Układamy owoce i wylewamy tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej całą noc.

Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lodowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Porzeczkowa pianka - ciasto bez pieczenia
2

Porzeczkowa pianka - ciasto be…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Biszkopt z owocami lata
1

Biszkopt z owocami lata

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto wiśniowe na gofrach - bez pieczenia!

Ciasto wiśniowe na gofrach - b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto jogurtowe z owocami
6

Ciasto jogurtowe z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z mango bez pieczenia

Ciasto z mango bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowa pianka na biszkoptach
1

Malinowa pianka na biszkoptach…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko