Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis

Bardzo intensywne w smaku ciasto „kukułka” z dosyć dużą ilością alkoholu. Ciasto jest nie tylko sycące, ale także mocno czekoladowe z warstwami na bazie bitej śmietany. Ciasto nie należy do lekkich i niskokalorycznych. Idealne na przeróżne uroczystości rodzinne, urodziny (tylko dla dorosłych). U mnie gościło na stole w Święta Wielkanocne i wszyscy byli zachwyceni smakiem.

Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby masy mogły się przegryźć. Biszkopty można nawet zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięte.

Przepis na kukułkę widniał już na mojej liście długi czas, ale nie byłam przekonana do tego ciasta ze względu na alkohol. Dosyć duża ilość bo, aż 1/2 szklanki nie zachęcała mnie. Natomiast muszę przyznać, że pasuje do ciasta i nadaje mu intensywności przez co ciasto nie jest za bardzo mdłe. Chociaż ja i tak bym dodała do niego np. wiśnie, aby czuć było jakiś kwaśny smak, ale ja takie uwielbiam i najchętniej wszystkie bym takie jadła.

Ciasto na pewno będzie smakowało osobom uwielbiającym czekoladę i ciasta warstwowe. Osoby, które uwielbiają ciasta z bitą śmietaną na pewno będą zachwycone, coś o tym wiem. Biszkopt nasączony masą czekoladową jest bardzo intensywny w smaku, nadaje wilgotności pozostałym warstwom i właściwie jest tzw. „sercem” ciasta. To w nim znajduje się najwięcej smaku, słodyczy, aromatu i oczywiście alkoholu.

W pierwszej wersji chciałam wykonać warstwę śmietanową na bazie mascarpone, ale akurat w czasie przedświątecznym jej nie znalazłam i dobrze się stało. Według mnie masa byłaby za ciężka na te ciasto, a tak jest idealne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO „KUKUŁKA” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki wódki

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • czekolada do dekoracji

Białka na kakaowy biszkopt oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W kilku partiach dodajemy do masy. Mieszamy bardzo delikatnie dużą łyżką najlepiej drewnianą, aby jak najmniej opadła piana. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie lekko wysmarowana masłem, aby lepiej papier przywarł). Forma o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 40 cm. W ten sposób unikniemy opadnięcia biszkoptu. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Dokładnie tak samo wykonujemy biszkopt jasny. Pieczemy go około 15-20 min i dokładnie tak samo rzucamy. Nie musimy go przekrawać.

Kawę zalewamy szklanką wrzącej wody. Mały garnuszek zalewamy do 1/3 wysokości wodą, stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Miskę żaroodporną ustawiamy nad garnuszkiem. Przekładamy czekolady, zalewamy kawą, wsypujemy cukry i wszystko razem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy cały czas mieszając wódkę.

Żelatynę zalewamy połowa szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.

Jeden blat biszkoptu ciemnego układamy w formie. Wykładamy połowę masy śmietanowej. Na to układamy biszkopt jasny (skórka biszkoptu do masy). Nasączamy masą czekoladową. Układamy blat biszkoptu czekoladowego i wykładamy pozostałą masę śmietanową. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada - czekoladowa gałąź
6

Rolada - czekoladowa gałąź

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Ciasto
5

Ciasto "Mleczna Kanapka"

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Jogurtowa baba z nutellą
13

Jogurtowa baba z nutellą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasteczko Brownie
7

Ciasteczko Brownie

GzW GzW
Gotuj z Wojciechem

Śmietanowiec stracciatella
52

Śmietanowiec stracciatella

evenka evenka
Arabeska

Ciasto z kawałkami czekolady
8

Ciasto z kawałkami czekolady

cayenne cayenne
Błahostki