Ciasto kryształek

Leciutkie jak puszek ciasto kryształek z bitą śmietaną i galaretkami. Bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne.

Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Jest puszysty, leciutki jak piórko i słodki. Można go lekko nasączyć wodą z cukrem i cytryną, przez co będzie bardziej wilgotny. Do nasączenia możesz dodać drobinę alkoholu np. rumu.

Krem to bita śmietana zgęszczona żelatyną. Jeśli nie lubisz żelatyny możesz zastąpić ją serkiem mascarpone. 400 ml śmietanki kremówki i 200 g serka mascarpone, miksujemy na bardzo gęsty krem.

Galaretki dodałam o trzech różnych smakach ( u mnie malinowa, agrestowa i cytrynowa). Natomiast możesz dowolnie komponować i zmieniać ich smak.

Ciasto kryształek to proste, smaczne i przede wszystkim leciutki deser, który większości będzie smakował. Idealny na urodziny, święta i imprezy rodzinne.

TUTAJ znajdziesz przepis na wersję ciasta czekoladową.

Zdjęcie - Ciasto kryształek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO KRYSZTAŁEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Maki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Zdjęcie - Ciasto kryształek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kryształek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Kinder Country bez pieczenia + film
1

Ciasto Kinder Country bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Chrupiące gofry
1

Chrupiące gofry

Beti Beti
kruche babeczki

Rurki z kremem mascarpone
1

Rurki z kremem mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka z Rudolfem
2

Ciasteczka z Rudolfem

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Ciasto Smerfetka bez pieczenia + film - Jak zrobić
1

Ciasto Smerfetka bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto galaretkowiec
4

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Prosta babka piaskowa
1

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wieniec drożdżowy z marcepanem
1

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square