Ciasto krówka – przepis

Ciasto bardzo popularne, którego nie mogło zabraknąć na moim blogu. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują i co ważne nie tworzą przesłodzonej kompozycji. Płaty ciasta można upiec kilka dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu, aby stało się miękkie. Niestety ciasta miodowe mają tendencję do tego, że po upieczeniu są dosyć twarde i musi minąć parę dni, aby stały się delikatniejsze. Super na jakiekolwiek przyjęcie, domową uroczystość lub święta. Z przepisu: DwieKuchareczki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżki miodu
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

DODATKOWO:

  • 1/2 puszki masy krówkowej ( kajmak )
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączmy. Następnie wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto będzie jednolite.

Formę ( 26×20 cm ) lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ( możemy także podzielić, je na dwie części i upiec osobno ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia skórki. Ostudzone ciasto przekrawamy nożem strunowym lub zwykłym.

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przekładamy na płat ciasta i przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając.

Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i ogrzewamy, aby lepiej się rozprowadzała. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na min. jeden dzień, a najlepsze jest po 3 dniach, ponieważ ciasto zaczyna mięknąć. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto krówka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Kajmak, Miód, orzechy włoskie, Śmietanka

 

Przepisy z tych kategorii

Biały lion
4

Biały lion

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto snikers
14

Ciasto snikers

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Plecionka karmelowa z orzechami – przepis
1

Plecionka karmelowa z orzecham…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jesienna Pani Walewska
44

Jesienna Pani Walewska

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Snickers
65

Snickers

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Tort egipski
11

Tort egipski

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni