Ciasto Kinder Pingui + film
Ciasto Kinder Pingui to przepyszny smakołyk inspirowany popularnym batonikiem. Jest to efektowne i pyszne ciasto, które będzie idealną propozycją na wyjątkowe okazje. Kakaowy biszkopt oraz masa z mascarpone przełożona polewą czekoladową to znakomita kompozycja smaków. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo proste a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.
- składniki na tortownicę 26 cm
biszkopt
5 jajek
1/2 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
1 szklanka mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
nasączenie biszkoptu
100 ml ciepłej wody
sok z 1/2 cytryny
masa
400 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 opakowanie śmietan – fixu ( po 9 g )
polewa
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka oleju
sprzęt
mikser planetarny ARIETE 1588/07 CLASICCA
- przepis
Wpis powstał we współpracy z marką ARIETE
Do misy miksera przekładamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier kryształ. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy.
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko mieszamy. (Będzie to nasączenie biszkopta).
Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy
śmietan – fixy. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
W małym garnku umieszczamy śmietanę kremówkę oraz połamaną czekoladę, gorzką i mleczną, wlewamy olej i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, wierzch biszkopta można delikatnie ściąć nożem żeby oba blaty były w miarę równe. Dolny blat ciasta przekładamy do tortownicy i nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy i dokładnie ją rozsmarowujemy. Pozostałą masę wkładamy do lodówki.
Na masę wlewamy połowę polewy czekoladowej, równomiernie ją rozsmarowujemy, po czym ciasto wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika na kilka minut aby polewa stężała. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i na stężałą polewę czekoladową wykładamy pozostałą masę. Na masie umieszczamy drugi blat biszkoptu, na wierzchu rozprowadzamy pozostałą polewę czekoladową ( w razie potrzeby polewę podgrzewamy ). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.