Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Są takie ciasta, że już po przeczytaniu nazwy... ma się ochotę na wypróbowanie. Najczęściej są to wypieki związane z czymś co już znamy i lubimy. Kinder Pingui, to przepyszny batonik z dwóch biszkoptów pokrytych chrupiącą czekoladą z mlecznym kremem w środku. I dokładnie takie samo jest nasze ciasto... dwa biszkopty kakaowe przełożone delikatną masą śmietanową i pokryte chrupiącą polewą czekoladową. I proszę mi powiedzieć jak się można im oprzeć? :)
Składniki na biszkopt:

  • 5 średnich jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)

Składniki na masę:
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką (fot.1). Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej pergaminem (fot.2). Piec w temperaturze 180˚C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Rozpuścić na parze, dosyć często mieszając całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do niego ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać w kubku niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna). Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy. Postarajcie się jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).
Biszkopt przekroić w połowie na dwa placki. Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać polewą czekoladową (cieniutko). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą (fot.3) i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową (fot.4) i wstawić do lodówki minimum na całą noc.
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.
Źródło: arabeskawaniliowa
Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto Kinder Pingui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów