Ciasto kapitańskie
             
Jeśli szukacie efektownego ciasta to zapraszam na genialny warstwowy przekładaniec. Jak zobaczyłam ten przepis w książce siostry Anastazji po prostu musiałam spróbować.
Tym razem mamy mało kremu a dużo różnych rodzajów ciasta - jest jabłkowo orzechowe, beza kokosowa, ciasto ucierane i biszkopt, a wszystko to łączy krem kawowy. Ciasto wymaga sporo pracy i trochę czasu, dlatego polecam je bardziej na szczególne okazje.
 Blaszka 23x33 cm
Ciasto jabłkowo-orzechowe:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
 - ¾ szklanki cukru
 - 
1 szklanka orzechów włoskich
 - ½ szklanki oleju
 - 6 jabłek
 - 1 łyżeczka sody
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 jaja
 
Beza kokosowa:
- 5 białek
 - 150 g cukru
 - 150 g wiórków kokosowych
 - szczypta soli 
 
Białka
 ubijamy z  solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier  i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy wiórki  i mieszamy. Wykładamy łyżka na wierzch ciasta jabłkowo- orzechowego pozstawiając wolne miejsce na ciasto ucierane. Musimy zrobić coś na kształt szachownicy. 
Ciasto ucierane:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 150 g masła
 - 6 jaj
 - ¾ szklanki cukru
 - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - sok wyciśnięty z 1 cytryny
 
Biszkopt:
- 4 jaja
 - 4 łyżki cukru
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 5 żółtek
 - cukier waniliowy
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 ½ szklanki mleka
 - 3 łyżki mielonych orzechów
 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 200 g masła
 
Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i studzimy. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukarmia. W pozostałym mieszamy żółtka i mąki. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do połączenia składników.
Złożenie ciasta:
Na jednym z blatów jabłkowo orzechowych rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem na którym rozprowadzamy resztę kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem jabłkowym.
Polewamy polewą czekoladową.
Polewa:- 100g gorzkiej czekolady
 - 1-2 łyżki cukru
 - 1 łyżka masła
 - 100ml mleka
 
Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto