Ciasto kapitańskie
Jeśli szukacie efektownego ciasta to zapraszam na genialny warstwowy przekładaniec. Jak zobaczyłam ten przepis w książce siostry Anastazji po prostu musiałam spróbować.
Tym razem mamy mało kremu a dużo różnych rodzajów ciasta - jest jabłkowo orzechowe, beza kokosowa, ciasto ucierane i biszkopt, a wszystko to łączy krem kawowy. Ciasto wymaga sporo pracy i trochę czasu, dlatego polecam je bardziej na szczególne okazje.
Blaszka 23x33 cm
Ciasto jabłkowo-orzechowe:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
-
1 szklanka orzechów włoskich
- ½ szklanki oleju
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
Beza kokosowa:
- 5 białek
- 150 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Białka
ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Wykładamy łyżka na wierzch ciasta jabłkowo- orzechowego pozstawiając wolne miejsce na ciasto ucierane. Musimy zrobić coś na kształt szachownicy.
Ciasto ucierane:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 6 jaj
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki mielonych orzechów
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 g masła
Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i studzimy. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukarmia. W pozostałym mieszamy żółtka i mąki. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do połączenia składników.
Złożenie ciasta:
Na jednym z blatów jabłkowo orzechowych rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem na którym rozprowadzamy resztę kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem jabłkowym.
Polewamy polewą czekoladową.
Polewa:- 100g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 100ml mleka
Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto