Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Szybko, szybko coraz szybciej. Czas ucieka mi przez palce, żyję w nieustannym poczuciu rzeczy niedokończonych, do załatwienia od zaraz, a najlepiej na wczoraj. Z wielkim trudem przychodzi mi łączenie dotychczasowych obowiązków z nowymi, oraz z przerażaniem i ekscytacją patrzę na nadchodzący sezon gastronomiczny. Ponieważ czas ostatnio nie jest moim sprzymierzeńcem, dania i ciasta ekspresowe wiodą prym w kuchni,, niestety nie zawsze wystarcza czasu na naciśnięcie spustu migawki. Ciasto jogurtowe, szklanka mleka i chwila wytchnienia to ostatnio szczyt moich marzeń. Życzę Wam spokojnego tygodnia! Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki

Czas przygotowania: 60 min


160 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 jajo
600 g naturalnego jogurtu
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i skórka z jednej cytryny
cukier puder do podania

Przygotowanie:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową2. Mąkę i sodę przesiewamy, w osobnym naczyniu łączymy olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny3. Do mieszaniny oleju dodajemy jogurt, następnie łączymy całość z mąką, mieszamy do połączenia4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blachę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka5. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem



Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów