Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Macie jeszcze gdzieś mrożony rabarbar? :D Troszkę spóźniłam się z tym przepisem, ale zupełnie o nim zapomniałam. Ciasta jogurtowe są proste i naprawdę smaczne. Mają delikatny smak, rozpływają się w ustach - czego chcieć więcej. Oczywiście inne owoce też się tutaj świetnie sprawdzą, ale jakoś z tym rabarbarem najbardziej mnie ujęły :) Kolejne robię z jabłkami.
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
+ rabarbar
+cukier puder
* podane składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 25x25 cm

1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy jogurt, żółtka, cukier i olej. Następnie do zmiksowanych składników dodajemy ubite białka oraz przesiewamy mąkę i proszek. Jeszcze raz miksujemy całość.

2. Ciasto wylewamy na blaszkę, a wierzch pokrywamy pokrojonym na kawałki rabarbarem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut.
Przed podaniem, posypujemy wierzch cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Kategorie przepisów