Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Macie jeszcze gdzieś mrożony rabarbar? :D Troszkę spóźniłam się z tym przepisem, ale zupełnie o nim zapomniałam. Ciasta jogurtowe są proste i naprawdę smaczne. Mają delikatny smak, rozpływają się w ustach - czego chcieć więcej. Oczywiście inne owoce też się tutaj świetnie sprawdzą, ale jakoś z tym rabarbarem najbardziej mnie ujęły :)
Kolejne robię z jabłkami.
Co potrzebujemy:
Ciasto
+cukier puder
* podane składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 25x25 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy jogurt, żółtka, cukier i olej. Następnie do zmiksowanych składników dodajemy ubite białka oraz przesiewamy mąkę i proszek. Jeszcze raz miksujemy całość.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę, a wierzch pokrywamy pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut.
Przed podaniem, posypujemy wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 300 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
+cukier puder
* podane składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 25x25 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy jogurt, żółtka, cukier i olej. Następnie do zmiksowanych składników dodajemy ubite białka oraz przesiewamy mąkę i proszek. Jeszcze raz miksujemy całość.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę, a wierzch pokrywamy pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut.
Przed podaniem, posypujemy wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)