Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ostatnio cisza na blogu... przywaliły mnie odrobinę obowiązki zawodowe, ale powoli zaczynam dostrzegać światełko oznaczające wyjście z tunelu :) Na rozgrzewkę i do niedzielnej kawy sączonej powoli na tarasie, proponuję Wam dzisiaj ciasto jogurtowe z rabarbarem. Spód ciasta jest uniwersalny, to znaczy można dodać do niego dowolne owoce - np. brzoskwinie, truskawki, śliwki - i do wszystkiego będzie pasowało. Poza tym ma niewątpliwą zaletę, że trudno, żeby nie wyszło. Przepis dostałam od Przyjaciółki - dziękuję!

Składniki:

4 jajka

320 g cukru

450-500 g mąki

330 ml jogurtu naturalnego

niepełna szklanka oleju lub roztopionego masła

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy lub 2 małe

500 g obranego i pokrojonego rabarbaru

mąka, cukier i masło na kruszonkę

Jajka utrzyj z cukrem. Trzeba je ucierać dość długo, najlepiej ok. 10 minut, tak, aby masa była bardzo puszysta. Dodaj stopniowo tłuszcz i jogurt, następnie przesiej mąkę z proszkiem, dobrze wymieszaj. Wylej ciasto na natłuszczoną blachę, na wierzchu ułóż rabarbar (możesz go delikatnie obtoczyć w bułce tartej, wtedy nie będzie się łatwo zapadał w ciasto). Posyp ciasto kruszonką i piecz 45-50 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z rabarbarem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów