Ciasto jogurtowe z dżemem
Ciasto jogurtowe z truskawkami byłoby pyszne, ale ze względu na to, że nigdzie nie mogłam dostać naszych polskich, świeżych, zrobiłam wersję z dżemem.
Jeśli macie dostęp do dobrych sezonowych owoców, wykorzystajcie je rzucając na wierzch zamiast dżemu.
Gdy owoców brak, zróbcie poniższą wersję z dżemem - gwarantuje, że będzie również pysznie :)
Ciasto jest bardzo mokre, więc powinno zasmakować wszystkim tym, którzy nie lubią suchych placków.
No to zaczynamy...
Co potrzebujemy:
1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy to tortownicy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
2. Na wierzch wykładamy "kleksami" dżem.
Następnie przy pomocy widelca robimy wzory z dżemu, wbijając go delikatnie w masę.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50-60 minut.
SMACZNEGO :)
Co potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 350 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml oleju
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy to tortownicy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
2. Na wierzch wykładamy "kleksami" dżem.
Następnie przy pomocy widelca robimy wzory z dżemu, wbijając go delikatnie w masę.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50-60 minut.
SMACZNEGO :)