Ciasto jogurtowe


Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chociaż karnawał jeszcze trwa, powoli przestawiam się na „spokojniejsze” ciasta. Z pewnością zrobię niedługo coś z orzechami, nim się skończy sezon i jeszcze z jabłkami, bo te niedługo już nie będą takie słodkie i soczyste. Ale zanim nastanie marzec i kwiecień (które w moim odczuciu są najbardziej ubogie owocowo i orzechowo) zdążę jeszcze nacieszyć się jesiennymi owocami - trochę nie pasuje, ale jak inaczej nazwać jabłka i orzechy? :)
Tymczasem zrobiłam ciasto jogurtowe. I jestem z siebie dumna.
Udane ciasto jogurtowe próbuję zrobić nieprzerwanie od czterech lat. Zawsze z tym samym skutkiem Zakalec. Ciasto o konsystencji gęstej masy budyniowej. Testowałam kilka przepisów i zawsze było to samo. Nie wiem co jest tego przyczyną, ale wydaje mi się, że kluczową rolę odgrywa tutaj czas potrzebny na miksowanie jajek z cukrem. Do tej pory miksowałam krótko, tyle ile uważałam, że starczy. Za krótko - jak sądzę. Teraz pierwszy raz miksowałam jajka 15 minut (a raczej mikser robił to za mnie) i udało się:) Ciasto jest lekkie, choć „mięsiste” i nieco inne w smaku, konsystencji i kolorze niż babki tzw. piaskowe. Teraz, gdy już umiem je robić czeka mnie wersja z owocami i glazurą morelową... ale to za jakiś czas. Na chwilę obecną jest to moje ulubione „ciasto codzienne”. Ulubione tym bardziej, że takie wyczekane:)
Przepis znalazłam na forum cincin tutaj

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jogurtowe
Foremka 30x22 cm
4 jajka
450 g mąki
320 g cukru
30 g cukru waniliowego
300 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty, puszysty krem. Ubijać minimum 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty, dodawać jogurt w kilku porcjach podczas miksowania, a następnie stopniowo olej.
Odłożyć mikser i wsypywać po mału przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszając łyżką aż składniki sie połączą. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec 45 min. w temp. 180°C.

Przepisy z tych kategorii

Włoskie ciasto z gruszkami i  mascarpone
2

Włoskie ciasto z gruszkami i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Łatwe ciasto z gruszkami
2

Łatwe ciasto z gruszkami

Dzi Dzi
karmelowy

Ekspresowe korzenne ciasto jabłkowe
2

Ekspresowe korzenne ciasto jab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka sypana
1

Szarlotka sypana

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z jabłkami
1

Ciasto z jabłkami

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Jabłecznik z antonówek
2

Jabłecznik z antonówek

Kaś Kaś
Bake&Taste