Ciasto japonka

Japonka to połączenie makowca japońskiego z lekką pianką śmietankową oraz musem jabłkowym zatopionym w galaretce. Pyszne połączenie trzech warstw, które zaskakują swoimi smakami i pięknym kolorem. Doskonałe ciasto na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Podstawę ciasta, czyli makowiec japoński wykonujemy w tradycyjny sposób. Pozbawiony jest mąki, dzięki czemu mogą go jeść osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto przepełnione jest makiem, ale nie jest suche. Przepyszne, wilgotne i nie jest ciężkie.

Piankę wykonałam na bazie kremowego serka śmietankowego, który jest zmielony. Ja użyłam serka Philadelphia, ale może być to także serek z Piątnicy. Ważne, aby był gęsty i kremowy.

Na wierzch ciasta dałam drobno starte jabłka w połączeniu z galaretką. Jabłka możesz także zastąpić brzoskwiniami z puszki, efekt będzie równie smaczny.

Japonka to idealne ciasto na świąteczny stół. Pięknie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i nie jest zbyt sycące. Spokojnie można zjeść drugi kawałek. Warstwa makowa doskonale łączymy się z leciutką pianką i warstwą jabłkową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO JAPONKA

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 200 g maku, zmielonego
  • 4 jajka
  • 500 g jabłek, startych na tarce
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

  • 300 g jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto japonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy