Ciasto Jamajka, bananowe

Przepyszne ciasto jamajka z dużą ilością świeżych bananów na biszkopcie czekoladowym z galaretką i kremem mascarpone. Biszkopt nasączmy przez co jest wilgotny i wspaniale współgra z innymi warstwami.Banany świetnie smakują z galaretką i nie ciemnieją przez kilka dni. Krem jest na bazie śmietanki i mascarpone, słodki i lekki.
Moje ciasto niestety przygotowywane było w trakcie dużych upałów i nie mogłam poradzić sobie z galaretką. Nie ścięła mi się tak jak bym chciała i stad tak mała jej ilość na bananach, ale nie wpłynęło to za bardzo na smak.
Ciasto jamajka jest przepyszne, szczególnie polecam dla osób, które lubią smak czekolady i bananów. Koniecznie wykonaj je dzień wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Ciasto będzie się wtedy doskonale kroiło, a warstwy będą ze sobą dobrze połączone i ładnie będą przylegać.

CIASTO JAMAJKA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

  • 5-6 bananów, dużych
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 l gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

DODATKOWO:

  • starta czekolada na wierzch
  • ok. 4 łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego, brzoskwiniowego

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao oraz proszkiem budyniowym. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze z 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku partiach dodajemy suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła nam piana z białek. Formę o wym. 25×34 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy i studzimy, następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć.
Banany przekrawamy wzdłuż.Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem i smarujemy dżemem. Układamy jeden przy drugim przekrojone banany (rozcięciem do dołu). Dosyć mocno tężejącą galaretkę wykładamy na banany.Wkładamy do lodówki na 1 godz do stężenia.
Kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia razem z serkiem mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki lub całą noc.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto Jamajka, bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Jamajka, bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Jamajka, bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinotka
1

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
2

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu