Ciasto Jamajka, bananowe

Przepyszne ciasto jamajka z dużą ilością świeżych bananów na biszkopcie czekoladowym z galaretką i kremem mascarpone. Biszkopt nasączmy przez co jest wilgotny i wspaniale współgra z innymi warstwami.Banany świetnie smakują z galaretką i nie ciemnieją przez kilka dni. Krem jest na bazie śmietanki i mascarpone, słodki i lekki.
Moje ciasto niestety przygotowywane było w trakcie dużych upałów i nie mogłam poradzić sobie z galaretką. Nie ścięła mi się tak jak bym chciała i stad tak mała jej ilość na bananach, ale nie wpłynęło to za bardzo na smak.
Ciasto jamajka jest przepyszne, szczególnie polecam dla osób, które lubią smak czekolady i bananów. Koniecznie wykonaj je dzień wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Ciasto będzie się wtedy doskonale kroiło, a warstwy będą ze sobą dobrze połączone i ładnie będą przylegać.
CIASTO JAMAJKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:
- 5-6 bananów, dużych
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 l gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
- starta czekolada na wierzch
- ok. 4 łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego, brzoskwiniowego
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao oraz proszkiem budyniowym. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze z 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku partiach dodajemy suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła nam piana z białek. Formę o wym. 25×34 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy i studzimy, następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć.
Banany przekrawamy wzdłuż.Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem i smarujemy dżemem. Układamy jeden przy drugim przekrojone banany (rozcięciem do dołu). Dosyć mocno tężejącą galaretkę wykładamy na banany.Wkładamy do lodówki na 1 godz do stężenia.
Kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia razem z serkiem mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki lub całą noc.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.